Fjernvarme Fyn udsætter kulstop tre måneder på grund af krigen i Ukraine

Fjernvarme Fyn udsætter kulstop tre måneder på grund af krigen i Ukraine

Det er besluttet, at Fjernvarme Fyn udskyder konverteringen af det kulfyrede anlæg til gas. Det betyder samtidig, at den planlagte afsked med kul i løbet af 2022 udskydes med cirka tre måneder. Og der vil derfor blive købt kul, som kan dække forbruget til og med første kvartal af 2023.

Beslutningen skyldes den geopolitiske situation, som også skaber stor usikkerhed på gasmarkedet i forhold til både priser og forsyningssikkerhed. Og den betyder, at forventede stigninger i varmeprisen vil være meget begrænsede samtidig med, at forsyningssikkerheden til Fjernvarme Fyns mange kunder kan opretholdes uanset, hvordan situationen udvikler sig.

Beslutningen er truffet på et ekstraordinært bestyrelsesmøde. Og den er efterfølgende godkendt på et møde i Økonomiudvalget.

Gassens betydning minimeres
Fjernvarme Fyn har allerede bygget flere store anlæg med elkedler og varmepumper. Sammen med indkøringen af en ny og moderne biokedel i første halvår af 2023 skal de gøre det muligt at omstille det kulfyrede anlæg til gasfyring, som kun benyttes i situationer med spidslast.

Grundet den aktuelle situation på verdensmarkedet ville det imidlertid sætte både pris og forsyningssikkerhed under pres, hvis den nuværende plan blev opretholdt. Og derfor er det valgt at udskyde konverteringen til gas i de cirka tre måneder, som næste fyringssæsonen går ind i starten af 2023. Når biokedlen er indkørt i starten af 2023, vil gassens betydning til gengæld være meget begrænset, da det kun skal bruges i særlige spidslastsituationer med ekstra højt varmeforbrug.

Kompensation for øget udledning
Den forlængede brug af kul vil kortvarigt betyde end større udledning af CO2 end forventet. Derfor er det samtidig besluttet, at Fjernvarme Fyn skal arbejde for at gennemføre projekter frem mod 2030, som skal kompensere for denne ekstra udledning.

Af: Fjernvarme Fyn.