Fjernvarme Fyn er med i kampen om millioner til CO₂-fangst
Ud af i alt 16 ansøgere er der kun ti projekter, som er blevet prækvalificerede til at søge statens CCS-pulje. Fjernvarme Fyn er en af de ti. Det er et afgørende skridt mod at realisere CO₂-fangst i Odense.
Jublen var ikke til at tage fejl af hos Fjernvarme Fyn, da det for kort tid siden stod klart, at selskabet er blandt de ti projekter, som er blevet prækvalificeret til at søge statens CCS-pulje.
”Jeg er meget glad for, at vi nu kan tage hul på den sidste del af rejsen mod klimaneutralitet sammen med vores bestyrelse og ikke mindst vores ejere”, lyder det fra administrerende direktør hos Fjernvarme Fyn, Louise Høst.
CO₂-fangst er en central teknologi i den grønne omstilling og spiller en vigtig rolle i fremtidens fjernvarme. Fjernvarme Fyn løser nemlig en vigtig væsentlig samfundsopgave, når virksomheden årligt omdanner ikke-genanvendeligt affald til Fjernvarme. Med CO₂-fangst på anlægget vil varmen blive klimaneutral.
Med en realisering af projektet forventer Fjernvarme Fyn at kunne fange og lagre 280.000 tons CO₂, der ellers ville blive udledt i atmosfæren.
Stærkt partnerskab baner vejen
For at sikre den bedst mulige løsning har Fjernvarme Fyn indgået et tæt samarbejde med en partner, der skal stå for at bygge og drive CO₂ fangst-anlægget hos Fjernvarme Fyn.
CO₂-fangst på Fjernvarme Fyns affaldsanlæg vil ikke blot reducere klimaaftrykket men også sikre, at Fjernvarme Fyns fjernvarmekunder nu får endnu mere grøn fjern fjernvarme i rørene.
"Det her handler ikke kun om Fjernvarme Fyn – det handler om at sikre en bæredygtig fremtid for vores børn og børnebørn. Med dette projekt viser vi, at vi tager ansvar og bidrager aktivt til den grønne omstilling”, siger bestyrelsesformand hos Fjernvarme Fyn, Mads Søndergaard Thomsen.
Det næste skridt
Med prækvalifikationen i hus går Fjernvarme Fyn nu ind i en afgørende fase, hvor projektet skal videreudvikles og forfines.
”Vi ser frem til at fortsætte dialogen med Energistyrelsen om de rammer, som vi byder under. Staten har brug for, at vi forpligter os. Vi har brug for, at der ikke bliver lagt unødige risici på selskaber som vores”, siger Louise Høst.
Forudsætningen for at lykkes med at fange CO₂ på Fjernvarme Fyns affaldsenergianlæg er, at Odense og Nordfyns Kommune godkender, at Fjernvarme Fyn forpligter sig til at fange CO₂ i 15 år. Derudover skal selskabet opnå støtte fra CCS-puljen samt lykkes med at sælge CO₂-kreditter.
Fjernvarme Fyn forventer at søge statens CCS-pulje i december 2025. Den endelige tildeling af midler fra CCS-puljen vil finde sted i april 2026. Indtil da fortsætter arbejdet med at styrke projektet, undersøge markedsmuligheder og sikre den nødvendige infrastruktur til transport og lagring af den fangede CO₂.